Foredrag efter generalforsamlingen, onsdag den 22. marts 2023, kl. 19:00

Natuglerne - drenge i FDF Horsens
Historien om drenge fra Horsens, der tog kampen op mod den tyske overmagt.

Mogens Rasmussen skrev bogen om "Natuglerne" i 2020, og nu fortæller han om drengens kamp, som bragte dem tæt på modstandsbevægelsens ledelse i Jylland, men som også kostede 2 af dem livet.

Natuglerne – er navnetpå en gruppe FDF’ere i Horsens, der allerede i 1942 begyndte at gøre modstand mod den tyske besættelsesmagt. I starten var der tale om drengestreger mod tyskvenlige butiksejere, men senere blev de involveret i trykning og fordeling af illegale blade, og i 1944 udviklede det sig til sabotage rundt om i Horsens.
Drengenes leder blev i foråret 1944 fanget af Gestapo, hvorefter mange af drengene “gik under jorden”. 
Jens Toldstrup, der var leder af våbennedkastninger i Jylland, oprettede sammen med folk fra Horsens en træningslejr, hvor drengene blev oplært i våbenbrug, hvorefter de blev sendt på “specialopgaver” rundt om i Jylland.
Det var netop i forbindelse med en sådan “opgave”, at en af Natuglerne blev skudt. Flere Natugler blev efterfølgende fanget og kom til kz-lejren i Frøslev, og 4 kom videre til de berygtede kz-lejre i Tyskland. Her døde endnu en af Natuglerne. Kort efter befrielsen mødtes Jens Toldstrup med drengene, som alle var dybt berørt af krigen og tabet af de to kammerater.  Der blev rejst mindesten for de døde, og sidste år opkaldte Horsens Kommune en vej efter en af drengene, i nybyggeriet, nord for Horsens.Lav din egen hjemmeside med mono.net