Arkiv.dk

Vejledning til arkiv.dk

Arkiv.dk er en hjemmeside, der giver dig mulighed for at søge i ca. 580 stads- og lokalarkivers samlinger landet over. Dette er en kort vejledning til, hvordan du kommer godt i gang med din søgning.

Søgning fra forsiden
Når du går ind på det landsdækkende: www.arkiv.dk er det første du vil se denne forside:

Hvis du indtaster dit søgeord i søgefeltet (den hvide boks) og trykker på den lille lup, søger du i alle de tilknyttede arkiver. Det betyder, at du vil få resultater fra hele landet og ikke blot dit lokalområde.

Hvis du .ønsker et mere præcist resultat og du ved hvilket lokalhistorisk arkiv eller sogn du skal søge i, så skal du klikke på “Udvidet søgning”. Denne knap er placeret til højre for søgefeltet.

Udvidet søgning
Når du klikker på udvidet søgning, vil denne boks komme frem på venstre side af din skærm:

Under periode kan du angive et årstal eller en tidsperiode for det du søger.

Under type kan du vælge, hvilken type materiale det er du leder efter: billeder, arkivalier, bøger, kort etc.

Under arkiv kan du vælge, hvilket arkivs samling du vil søge i. Skriv eksempelvis Stensballe i: den hvide boks og: tryk på Stensballe Lokalhistoriske Arkiv.

Under geografi kan du søge på sogne, hvis du ikke kender arkivets navn.

Under generelt kan du sætte flueben ved det du kun vil se. Klik på den lille boks ved siden af “Vis kun med billeder”, hvis du kun vil se billeder.

Du behøver ikke at udfylde alle felterne i den udvidede søgning.


Når du har udfyldt felterne i den udvidede søgning, vil denne lille boks komme frem nederst i venstre side. Den viser dine valg og gør det let at ændre/slette dem igen.

Hvis du eksempelvis gerne vil se andet end billeder, så klikker du på det røde kryds ud for “Billeder”.

Hvis/når du er tilfreds med dine valg, kan du gå tilbage til toppen af siden, indtaste dit søgeord og klikke på den lille lup.

Søgeord

Det er muligt at søge på flere ord på samme tid for at indsnævre din søgning. Du kan eksempelvis søge på: “Frøavl Bygaden”. Når du har indtastet søgeordet og trykket på luppen, kommer søgeresultaterne frem. Resultaterne bliver vist som en liste ligesom denne:

Hvis du finder noget i Stensballe Lokalhistoriske Arkivs samling, som du kunne tænke dig at se lidt nærmere på, er du velkommen til at kontakte os – så finder vi materialet frem til dig, så du kan komme og få et nærmere kig på det.

God fornøjelse!

Arkivleder
Per Kjærulff
Stensballe Lokalhistoriske Arkiv
Brådhusvej 50 A
8700 Horsens
Mail: