Referat af generalforsamling

Referat af generalforsamling i Stensballe Lokalhistoriske Arkiv onsdag den 26. marts 2025.

Formanden Jens Pii Johannessen indledte med at byde hjertelig velkommen.
Først skal vi have afviklet generalforsamlingen, efterfulgt af en pause med kaffe/te og kage. Der opkræves 50 kr. pr. deltager som betaling Derefter foredrag af Jørn Damgaard Andreasen om en vagabonderende tegners færden i det jyske gennem 40 år. Først starter vi som vi plejer med en sang, og det er: ”Spurven sidder stum bag kvist”.

  1. Valg af dirigent
    Formanden fortsatte derefter: ”Er der nogle forslag fra forsamlingen til en dirigent? Da dette ikke er tilfældet, foreslår bestyrelsen Søren Pedersen”. Efter applaus gav formanden ordet til Søren. Søren takkede for valget og konstaterede, at generalforsamlingen var rettidig indvarslet i.h.t. vores vedtægter. Søren gennem gik derefter dagsordenen, og gav efterfølgende ordet til formanden.
  2. Vedtægtsændringer
    Formanden forklarede, at punktet var kommet med fra sidste års indkaldelse, og da der ikke var kommet forslag i henhold til punkt 6: Indkomne forslag, fortsætter vi med punkt 3.
  3. Bestyrelsens og arkivets beretning for det forgangne år
    Bestyrelsens beretning for 2024
    Formanden Jens Pii Johannessen aflagde bestyrelsens beretning med følgende :
    Vi har i 2024 udsendt fem Persillekræmmere: ”De sidste hovbønder”, Sognefoged Axel Ballisager”,” Den Kgl. Hofleverandør i Stensballe”, ”Barndomsoplevelser i Stensballe under krigen” og ”Vognmand Svend Aage Frederiksen”. Den sidste kom alene, men den var også på 8 sider. Vi har indtil dato udsendt 149 Persillekræmmere. De kan alle ses på vores hjemmeside: www.stensballe-arkiv.dk– hvis man er medlem af arkivet og har fået udleveret en kode. Ellers må man henvende sig i arkivet ved dets åbningstid, som er hverdagsmandage mellem kl. 10 – 12, eller efter aftale med arkivleder Per Kjærulff. Arkivet har i begyndelsen af året indsendt de krævede data til kulturministeriet, og arkivet har deltaget i Horsens Kommunes Arkivsamvirke, sammen med de øvrige lokal Arkiver i Horsens Kommune, hvor man drøfter fælles opgaver og udveksler erfaringer.
    Jeg vil gerne takke de flittige mennesker i Arkivets registreringsgruppe for deres interesse og virkelyst, og også en tak til en altid aktiv bestyrelse. En tak skal også lyde til vores to søde damer i køkkenet, som sørger for kaffe og kage til os. Efter generalforsamlingen skal vi have et foredrag og undervejs skal vi have kaffe og kage.
    Jeg skal i den forbindelse oplyse om, at der går skåle rundt på bordene, hvor I venligst bedes lægge 50 kr. pr. person, som I også er blevet adviseret om i invitationen. Beløbet er steget siden sidst, fordi Lindehøj som leverer kaffen og kagen, har sat prisen op fra nytår. Det er altså ikke Arkivet som gerne vil tjene noget mere – vi er blevet det pålagt.
    Dirigenten spurgte, om der var kommentarer til beretningen, det var der ikke, hvorfor den blev godkendt med applaus.

Så vil arkivleder Per Kjærulff fortælle, hvad registreringsgruppen har foretaget sig i 2024.
Arkivets beretning for 2024 Arkivleder Per Kjærulff aflagde arkivets beretning med følgende, idet beretningen var fulgt illustrativt op med billeder/fotos på storskærm: Per Kjærulff indledte med et citat fra Sammenslutningen af Lokalarkivers jubilæums skrift (1949-2024) ”Din egen dag er kort, men slægtens lang”, sådan skriver Jeppe Aakjær i sangen ”Som dybest brønd”, der handler om at fordybe sig i historien, og forstå sin egen. Herefter en tak til arkivgruppen og bestyrelsen for samarbejdet i 2024. I arkivet oplever vi mange forskellige ting, bl.a. forespørgsler og indleveringer af arkivalier.
Der har været besøg af fem damer fra Fuglsbjerg slægten, som stammer fra Blirup. De afleverede en bog ”Erindringer fra et langt liv”, skrevet af Anne Kirstine Fuglsbjerg Hansen. Vi har fået en del arkivalier efter afdøde Magda Skarby Nielsen, som stammer fra Haldrup. Et elevprojekt ”En by – mange fortællinger” på Stensballeskole, hvor eleverne fortæller om bl.a. ”Skatten i Vær Sø”, ”Traktørsteder i Stensballe”, ”Den sidste heks i Østjylland” og mange flere. De lavede ”træbrikker” med en QR-kode, så man kan skanne koden og komme ind på ”Skole Tube”, og her kan man høre dem fortælle.
Der har været en forespørgsel fra en, der er ved at kortlægge de gamle telefoncentraler. Vi kunne hjælpe dem med tre, nemlig Stensballe, Haldrup og Serridslev. Vores næstformand har fået dronepilot Thomas Lund til at tage en masse drone billeder i Vær Nebel Sogne. De kan ses på arkivets hjemmeside under fanen ”Velkommen”. Der er planlagt nye overflyvninger 2025 på nogle områder der mangler.
Sammen med forskellige arkivalier fra Hans Jørgen Henriksen modtog vi en ”Kørselsprotokol for Vær Sogn”, men vi ved desværre ikke, i hvilken forbindelse den er brugt – der er heller ikke angivet noget årstal, men vi forsøger stadig på at finde ud af det.
Vi ser stadigvæk engang i mellem et privat fotoalbum, som vi så skanner billeder fra, og lægger dem i arkivet. Det er dejligt når der er nogle, der lader os se deres fotoalbum, og vi håber det fortsætter.
Igen i 2024 har vi været repræsenteret ved Nørrevangs Sommermarked og Julehygge. Det er rigtig hyggeligt, når folk kommer og spørger, eller fortæller om noget.
Den 9. november holdt vi Arkivernes Dag – Jens, Grete, Mogens og Ib deltog. Der var ca. 16 besøgende, og de var meget interesserede.

I 2025 er der Arkivernes Dag lørdag den 1. november, hvor vi regner med at holde åbent igen.

Arkivets udvikling:
Hyldemeter: vi har 20 m, en forøgelse med 1 m
Antal billede: 1130, det er en forøgelse med 84
Vi har i alt: 3276 billeder
Antal registrerede dokumenter m.m.: 1660 i alt
Pladsforbrug 9,7 Gb, en forøgelse på: 1,3 Gb
Antal visninger på arkiv.dk: 27266.
Det var ingen spørgsmål til det oplysende referat med fotos fra bl.a. arkivrummet, som blev godkendt med stort applaus til Per.

  1. Aflæggelse af det reviderede regnskab
    Vor kasserer Else Krag havde fået regnskabet godkendt af vor revisor Oddur Gislason, og regnskabet blev vist med PC-projektor i stort format på væggen.
    Årets overskud viser 8.198 kr., men reelt er det 3.602 kr. Overskuddet skyldes bl.a. fondsdonation på 10.000 kr. fra Serridslevgaard, modtaget fra Dorthe Nissen efter Jens Pii’s interesse og foredrag om stedet ved sidste års generalforsamling. Ligeledes bidrag fra vognmand H. C. Svendsen på 1.800 kr.
    Vi er 186 medlemmer og 9 erhvervsmedlemmer: Let-Køb, GMR-maskiner, Grundejerforeningen Sundbakken, grundejerforeningen Griffenfeldtsparken, Grundejerforeningen Tulipanparken, H. C. Svendsen Transport, Grundejerforeningen P. Schmidtsvej, Grundejerforeningen Vangevej og Stensballegaard. Vi har i 2024 fået 8 nye medlemmer, primært i forbindelse ved forskellige arrangementer på Nørrevang, hvor Per Kjærulff og andre medlemmer af arkivet har deltaget med en stand. Der er 18 udmeldt i 2024, dels ved naturlig afgang, flytning eller lignende, samt manglende betaling. Reelt en tilbagegang, som giver sig udtryk i faldende indtjening. Yderligere gennemgang af regnskabet. Porto holder vi under budget – vi i bestyrelsen og arkivgruppen omdeler de fleste Persillekræmmere i Stensballe og omegn samt Horsens, og vi sender ”kun” ca. 20 med posten hver gang, og sender også ca. 10 via mail. Posteringen ”Arkibas licens” er betalt for 2 år, og dette skyldes manglende opkrævning fra kommunen. Balancen viser ved årets udgang aktiver for 52.222 kr., hvilket vi er komfortable med, og det høje aktivitetsniveau kan derfor
    bibeholdes. Regnskabet blev enstemmigt godkendt med applaus af de fremmødte.
  2. Fremlæggelse af budget for det kommende regnskabsår og fastlæggelse af kontingent
    Else Krag fremlagte budgetforslag for 2025 med årets resultat på -3.000 kr. Indtægter er sat til 23.000 kr. Udgifter samlet til 26.000 kr. Den største udgiftspost er tryksager (Persillekræmmere mv) sat til 7.000 kr. Derudover er de større udgifter porto med 2.500 kr., forsikringer og kontingenter 4.000 kr. Kontingentet er uændret: 100 kr. for husstande og 200 kr. for firmaer og foreninger.
    Forslaget blev velvilligt modtaget, og godkendt med applaus.
  3. Indkomne forslag
    Der var ingen indkomne forslag.
  4. Valg
    a) Bestyrelse: På valg var:
    Jens Pii Johannesen (villig til genvalg), genvalgt med applaus.
    Else Krag (villig til genvalg), genvalgt med applaus.
    b) Suppleanter: Ib Jul Hansen (villig til genvalg), genvalgt med applaus.
    c) Revisor: På valg er Oddur Gislason (modtager genvalg), genvalgt med applaus.
    d) Revisorsuppleant: På valg er Børge Terp (modtager genvalg), genvalg med applaus.
  5. Eventuelt
    Der var ingen forespørgsler til dette punkt.

Dirigenten gav nu ordet til formanden, som takkede dirigenten for god ro og orden og sagde, at der nu ville blive serveret kaffe/ te og kage.

Foredrag af Jørn Damgaard Andreasen med billeder på storskærm ”Mere end 7 års research har forfatteren brugt på at lade Jens J. ”komme til orde” i den storslåede bogudgivelse, der bl.a. belyser forhold omkring steder og bygninger, som for en dels vedkommende i dag er borte – og i ikke mindre grad også bidrager til at bevare mindet om den omvandrende kunstner, Jens Johan Andersen, som formodentligt har givet fortællingen videre i mere end 5000 tegninger”. En vagabonderende tegners færden i det jyske gennem 40 år. J.J. Andersens tegninger fortæller historie: Foredragsholderen/forfatteren præsenterede de to bøger: ”Klokkeklart” – Østbirk 1947-1967 – tidsbilleder fra et landsogn i en broget verden, og ”Bag om Jens J. Andersen – og hans tegninger”. Forfatteren indledte derefter: Måske var Jeppe Aakjærs digt, “Se dig ud en Sommerdag…” ofte i Jens J. Andersens tanker – eller på hans hemmelige, indre repertoire, når han på sin cykel drog gennem det jyske for at opsøge sine “motiv ejere” og tilbyde dem en idealiseret idyl med det rette antal skorstene. (Antal skorstene status). Da jeg selv – oftest dog virtuelt, men ellers i bil – hjemsøgte lokaliteterne for Jens J. Andersens tegnerier – eller blot for “at se mig ud en sommerdag”, kunne jeg ikke undgå at komme til at tænke på de forandrede forhold, som Andersen skulle kunne skildre, hvis han i 2023 skulle “idealisere idyllen”; – måske skulle her tælles fodersiloer og gylletanke i stedet for skorstene. Derefter blev versene til: ”Den gamle skærslibers forårssang” vist på storskærm. Normalt har forfatteren sin harmonika med, og den lå også i bilen på parkeringspladsen, men Find Andsager blevet ”hyret/overtalt” af forfatteren til at spille til, for at vi alle kunne synge med. Og alle sang med på alle 7 vers fra forårssangen:
”Nu lokker atter de lange veje, og jeg har flikket de gamle sko”. Derefter blev vist ”Tegninger fra barndomshjemmet”, ”Gård skilderier gennem tiden” og flere, og derefter ”Hvem var Jens Johan Andersen”. Født 1902 i Haurum Sogn, død 1970 i Tamdrup Sogn. Han blev uddannet lærer på Ranum Seminarium i 1927, men kunne ikke tilpasse sig skolelivet. Efter et par år drog han ud ”på landevejen”, hvor han tegnede sig gennem Jylland fra grænsen i syd og til Limfjorden i nord. Forfatteren har besøgt hans søn og barnebarn, og der blev vist en billedserie: ”Jens J. Andersen … fra fødsel til død … ”. Også et bryllupsbillede var med. Et af tegningerne viser Tamdrup Mejeri med et lille beboelseshus på den anden side af vejen, og i det fjerne på en bakketop Tamdrup Kirke. Det lille hus var Jens J. Andersens sidste adresse, hvor han gennem sine sidste år har haft udsyn til Tamdrup Kirke. Jens J. Andersen ligger i dag begravet på Tamdrup Kirkegård. Så blev der vist 3 tegninger: Alt andet end hvad man kunne forvente: Stilleben – en blomst på et bord, et landskab med en sø, græssende heste. Nye tegninger ”Tegninger fra Stensballe Arkivets område”. ”Sofiesminde Agervej 20”, ”Bjergene 25”, ”Agervej 2” forsamlingshuset, ”Meldrupvej 10”, Spægbogade 8  (En røst fra salen: Det var mit barndomshjem).
Pause
Efter pausen var Jeppe Aakjærs sang: ”Se dig ud en sommerdag, når de bønder tromler ..” oppe på væggen, og alle sang med på denne sang, som gav et billede af det landskab, som Jens J. Andersen har set på sin vandring en sommerdag. Dog viste næste sang et andet og senere Danmarsbillede, dog med samme melodi: ”Bag ved laden-godt gemt væk, er en tank med gylle …”, som alle igen sang med på. Så blev der vist tegninger fra Haldrup, Blirupvej 7- Ostermanns hus, Meldrupvej 14, Haldrup gamle forskole. Så viste foredragsholderen de udfordringer, man møder, når man skal lave en så omfattende bog, når man skal opsøge og tale med så mange lokalarkiver og mennesker, fordelt over det meste af Jylland. Ligeledes vurdere de fundne, måske ukendte tegninger. Og denne fremvisning slutter med:

Overbærenhed/tålmodighed – med forfatteren! Og hvad får man ud af det? Et ”udkomme”? Jo, rig på erfaring og viden; – ikke på penge!
Hvis der er nogen her i salen, som evt. har nogle tegninger af Jens J. Andersen, eller ved, hvor der er en eller flere, er de meget velkomne til at kontakte mig på min mail: eller telefon: 75654299 eller 29214199.
Forfatteren sluttede: Det var foredraget om Jens J. Andersen, og er der nogen, der ønsker at købe bogen, er der ”Salg ved stalddøren” – og her: 300 kr. for bogen med tegningerne af Jens J. Andersen med forklarende tekst. De fremmødte kvitterede med kraftigt applaus til forfatteren for det fyldige, vidtfavnende foredrag med det store billedmateriale. Aftenen sluttede med sangen ”Stille hjerte sol går ned” også her akkompagneret af Finn Andsager, og generalforsamlingen blev derefter afrundet af formanden efter en helt igennem vellykket aften.

Stensballe, den 8. april 2025

Jens Pii Johannessen                      Søren Pedersen                        Poul Erik Schreiber
       formand                                         dirigent                               sekretær (referent)

Bestyrelsen konstituerede sig ved det kommende bestyrelsesmøde:                                    mandag den 7. april 2025 som følger:
Formand: Jens Pii Johannessen
Næstformand: Mogens Rasmussen
Kasserer: Else Krag
Sekretær: Poul Erik Schreiber
Bestyrelsesmedlem: Birger Prahl
Bestyrelsessuppleant: Ib Jul Hansen
Arkivleder: Per Kjærulff.

Bestyrelsens adresser og telefonnumre kan ses på hjemmesiden: www.stensballe-arkiv.dk

Til generalforsamlingen var der 68 tilmeldte.